lördag 6 november 2010

Sadelutprovning

Igårkväll hade jag en mycket spännande session med Heléna Eddesjö som är sadelspecialist. Vi provade först med min Fluidity på Aramis, vilket är den sadeln jag rider honom i för jag älskar den sadeln och min upplevda känsla har varit att den ligger bättre på honom än hans sadel en Wintec Isabell Werth, som också är för liten för min rumpa och mina långa ben ;)

Heléna hade en sk Impression pad eller "Lerpad" som hon lade närmast hästen sen sadeln direkt på den utan paddar eller vojlock. Sen red jag i 20 min som jag brukar och sen tog vi av allt och kunde konstatera att sadeln hade en så jämn anläggningsyta mot hästen så jag trodde knappt det var sant, för leran i paden hade inte flyttat sig något speciellt alls. Heleéna tyckte också att det var ovanligt bra.
Det känns som att den här lerpaden är ett mycket bra sätt att få lite mer information om hur sadeln ligger när hästen är i rörelse, vilket är det svåraste att ta reda på, är ju en sak att känna hur sadeln ligger när hästen står stilla.
Aramis gick jättebra när jag red vilket var så kul! Eftersom jag bara hade lerpaden under sadeln och den med facit på hand låg så bra så ska jag inte ha så mycket under sadeln, för jag har ju tyckt min sadel varit lite vid och då ville jag padda mer men jag tror det blir för trångt då, Aramis blir vidare i ryggen när han arbetar med den.

Sen när vi provade med Wintecen så fick jag verkligen en förståelse för hur paden fungerar, för efteråt syntes det tydligt hur leran åkt iväg på de ställen där det varit tryck och friktion. Aramis var inte alls lika glad i den sadeln, skakade med huvudet och han kändes mer "av" och vinglig med denna sadeln.

Mycket intressant och lärorik upplevelse för en sadelnörd som mig! :)

Tyvär tog jag inga bilder, var helt inne i allt detta, men man kan kolla på Helénas hemsida lite hur paden ser ut och vad hon skriver om den.

http://eddesjo.se/index.php?option=com_content&view=article&id=160:sadelspecialist&catid=3:nyheter


<3

4 kommentarer:

  1. oh vad intressant Frida! ska verkligen ta mig samman nu och beställa sadeln.

    SvaraRadera
  2. Kul att du ska beställa! Vad blir det en Fluidity eller Dressyr eller någon annan modell?

    Det var verkligen jätteintressant igår, resultatet var bättre än jag väntat mig, eftersom Fluidityn är ju Marksmans sadel och han har ju HELT annan rygg än vad Aramis har.

    SvaraRadera
  3. Skulle också vilja ha ut en sadelutprovare.
    Vet inte om det behövs egentligen men man vill ju vara säker på att all utrustning passar perfekt.

    SvaraRadera
  4. Det där lät verkligen intressant,brukar hon vara ute och åka så här långt söderut eller hur får man hjälp med en sådan pad? Jag har ju förresten din "shim" här, behöver du den nu eller kommer du hit snart. Jag har anordnat en annan lösning som jag tror fungerar ganska så bra. Det hade ju förstås varit bra att prova med en sådan pad under så att man vet lite mer säkert. Drömmer fortfarande om när jag provade din fluidity, den var verkligen helt perfekt! // Maria

    SvaraRadera